Prezident SR navštívil prosperujúceho výrobcu nápojov v Širokom

13.02.2004 Celý región

Dosiahnutým objemom produkcie 62 miliónov litrov v roku 2003 sa firma Šofranko - Nápoje v obci Široké v okrese Prešov zaradila na popredné miesto medzi výrob...
Dosiahnutým objemom produkcie 62 miliónov litrov v roku 2003 sa firma Šofranko - Nápoje v obci Široké v okrese Prešov zaradila na popredné miesto medzi výrobcami nealkoholických nápojov v SR. Jej výrobnú prevádzku navštívil 10. februára prezident SR Rudolf Schuster počas pracovného výjazdu do Prešovského kraja.

Majitelia firmy predstavili hlave štátu linku na stáčanie do PET-fliaš i nové skladové priestory.
Výrobu nealkonápojov v Širokom začal Ján Šofranko ako živnostník v roku 1990. V súčasnosti vo výrobni v Širokom, ale aj vo výrobnej prevádzke v obci Dobrá Voda v okrese Trnava a v distribučnom sklade vo Zvolene nastálo zamestnáva 160 ľudí. Asi 120 z nich má prácu v Širokom, čím je najvážnejším zamestnávateľom v mikroregióne pod Braniskom.
Celkový minuloročný obrat firmy činil 410 miliónov Sk. Objem investícií v roku 2003 predstavoval sumu asi 80 miliónov Sk. Najviac z nej bolo vynaložených na výmenu linky na stáčanie stolovej vody do dvojlitrových PET-fliaš. Jej nová hodinová kapacita je 16 tisíc fliaš.
Šofranko - Nápoje pôsobí len na slovenskom trhu. Sortiment stolovej vody, nealkoholických nápojov, štiav a sirupov pod zn. Zlatá studňa, Šofocola, Spirit pozostáva z 82 druhov produktov. Balí ich do vratných sklenených fliaš, do PET-fliaš a do obalov zn. Tetrapak. Podľa spolumajiteľky Veroniky Šofrankovej kvalitou výroby sú pripravení na členstvo SR v Európskej únii (EÚ). Majú zodpovedajúci technologický park a rešpektujú i potravinový kódex EÚ. \"Vnímame to ako obrovskú príležitosť presadiť sa na širšom trhu, \" konštatovala. Na druhej strane neskrývala obavy z toho, ako so SR \"zakýva\" podstatne silnejší zahraničný kapitál.

(jj)
 

Vyberte región